joi, 7 aprilie 2011

Crucea de pe Caraiman din Muntii Bucegi

In Muntii Bucegi, în saua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2291, pe varful Caraiman (2386m), la numai doi metri de marginea prăpăstiilor, dominand vizual valea superioară a râului Prahova, se află Crucea Eroilor,  popular denumita si Crucea de pe Caraiman.
Aceasta lucrare metalică monumentală a fost ridicata între anii 1926-1928 si reprezinta un simbol national in memoria eroilor ceferişti căzuţi la datorie, în timpul Primului Război Mondial, inălțată la inițiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand I al României, pentru a fi vizibila de la mare departare.
Monumentul are o înălţime totală de cca. 39.3m (din care 8.35m reprezintă soclul) şi o deschidere a braţului orizontal de cca 15m. Soclul, din beton armat placat cu piatra, realizat ulterior inaugurării, pentru o mai bună încastrare a structurii metalice, adăpostea, în cele două niveluri interioare, un generator electric, care punea în funcţiune 300 de becuri de 500W distribuite pe corpul central şi pe braţe. Crucea era luminată în noaptea de Sfânta Marie Mare (15 august) şi în noaptea de Înălţarea Domnului (5 iunie), dată la care se serba şi Ziua Eroilor.
Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecții români Georges Cristinel si Constantin Procopiu,  structura de rezistenta de inginerii Teofil Revici şi Alfred Pilder,  lucrările de execuţie fiind finalizate prin efortul constructorilor romani. La momentul constructiei era cea mai înaltă construcție metalica din Europa, fiind unică prin altitudinea amplasării dar si ca lucrare de arta, asemanatoare Coloanei fara sfarsit a lui Brancusi.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu